Statik Proje

Statik Proje

Evlerin daha güzel, estetik ve işlevsel hale getirilmesi için hazırlanan projeler arasında statik proje yer alır. Bu projeler genel anlamda mimari projelere uygun biçimde hazırlanan ve belirli ölçekleri olan proje tipleridir.

Statik projelerin hazırlanma aşamasında mimari proje büyük bir öneme sahiptir. Bu aşamada mimari projelerin tamamı ele alınarak işlem yapılır. Temel planları, kat planları, donatı detayları, kesitler ve tüm taşıyıcı sistem gibi detayların statik projeler içinde mutlaka yer alması gerekir.

Projenin hazırlanma aşamasında profesyonel bir ekiple çalışmak çok büyük bir öneme sahiptir. Tektaş Kentsel Dönüşüm olarak projelerin hazırlanma aşamasında yanınızda olacağız. İletişim numaralarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Statik Proje

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Statik Proje Nasıl Hazırlanır?

Merak edilen konulardan birisi de statik proje nasıl hazırlanır sorusudur. Projenin, mimari projenin ölçeklerine uygun biçimde hazırlanması ve mimari projenin tamamının incelenmesi gerekir. Aynı zamanda projede bina ile ilgili tüm bilgilerin önceden bilinmesi de oldukça önemli bir detay olacaktır.

Binada her alanın sağlam ve işlevsel olmasına çok dikkat edilmelidir. Binanın kullanım şekli, planlar, elektrik tesisatı, mekanik tesisatı, havalandırmalar, binayı oluşturan tüm bileşenler, asansör boşlukları, tesisat boşlukları, binanın oturacağı zemin koşulları yapı taşıyıcı projesi hazırlanırken önem arz eder. Bina taşıyıcı sisteminin betonarme, çelik, yığma veya ahşap olması da betonarme proje için önemlidir. Bu konulara dikkat edilmesi ile doğru şekilde projeyi hazırlamak mümkün olacaktır. İyi bir proje hazırlanması ve uygulanması konusunda firmamızdan destek alabilirsiniz.

Statik Proje Hazırlama Aşamaları Nelerdir?

Statik proje hazırlanması aşamasında birçok önemli konuya dikkat edilmesi gerekir. Statik proje hazırlanması aşamalarını şöyle açıklamak mümkündür:

  • Çok büyük olan yapılar dışında betonarme çelik projelerin hazırlanması için 1/50 ölçeğin kullanılır.
  • Kalıp planı üzerinde yer alan elemanların poz numaraları ve kotlarının belirtilmesi önemli bir konudur.
  • Detayların 1/20 ölçeğinde ayrı bir çizim ile gösterilmesi gereklidir.
  • Kalıp plan içinde baca delikleri ve tesisat boşluklarının doğru biçimde belirtilmesi gerekir.
  • Her pafta alanının sağ alt kısmına kullanılan malzeme cinsinin yazılması gerekir.
  • Paftaların üzerine inşaat yapımı sırasında uyulması gereken tüm kurallar detaylı biçimde yazılmalıdır.

Bu noktaların her birisi betonarme çelik proje çizimi aşamasında önem verilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Statik Proje

Statik Proje Hazırlanırken Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Proje hazırlanması aşamasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ön ve kesin projelerin çiziminde 1/100 ve 1/200 ölçekleri kullanılır. Kiriş, kolon, betonarme, çatı gibi detayların çiziminde ise 1/5, 1/10 ve 1/20 ölçeklerinin kullanılması gerekir.
  • Projenin hazırlanması aşamasında gerekli kısaltmaların yapılması gerekir. Bunların açıklamasının da her bir pafta içinde verilmesi gerekir.
  • Kalıp, teçhizat planları, kolon aplikasyon planları ve detayları her paftalarda belirtilmeli ve gerekli açıklamalar yapılmalıdır.
  • Donatılan boyları en fazla 12 m olmalıdır.
  • Projelerde herhangi bir elemanın yerinin belirlenmesi için belirli kodların kullanılması gerekir.

Bu kuralların her birisinin statik proje hazırlanma aşamasında dikkatle uygulanması önemlidir. Siz de çalışmaların titizlikle yapan firmamızı tercih ederek bu süreçlerin kaliteli ve doğru bir şekilde yürütülmesini sağlayabilirsiniz.