Kolon Güçlendirme

Kolon Güçlendirme

Deprem açısından şanssız olan ülkemiz, depreme karşı önlem alınması çok önemlidir. Kolon güçlendirme işlemleri de bu işlemlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolonlar yapıların en önemli taşıyıcılarındandır ve bir binanın sağlam olabilmesi için bu kolonların da güçlü olması gerekir.

Bazı evler hala depreme karşı dayanıklı değildir. Bunun en büyük sebebi ise evlerin eski olması ve yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli olmamasıdır. İnşaat aşamasında kaliteli malzeme kullanımı en önemli unsurlardan birisidir. Sizler de bu konuya mutlaka önem vermelisiniz. Yazımızı okuyarak binaların kolonlarının güçlendirilmesi konusunda merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz. Şirketimiz deprem dayanıklılık raporu hazırladığı gibi bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında da tecrübeli kadrosu ile hizmet vermektedir.

Kolon Güçlendirme

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Kolon Güçlendirme Nedir?

Kolon güçlendirme nedir sıklıkla karşımıza çıkan sorulardan birisidir. Bu işlemde hasarlı olan bölgelerin güçlendirilmesi amaçlanır. Bunun için de mantolama dediğimiz kolonların güçlendirilmesi işlemleri gerçekleştirilir. Mantolama diğer adıyla kuşatmak olarak da anılan bir işlemdir.

Kolonu zayıf olan binaların mutlaka güçlendirme işlemini yaptırması gerekir. Bu sizi ve sevdiklerinizi olası bir depreme karşı koruyan bir etken olacaktır. Bu özelliği ve bina güçlendirme işleminin yapılmadığı yapılar en küçük depremde bile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu ise size, maddi ve manevi kayıplara yol açacak bir etken olacaktır.

İşlem yapılmadan önce mutlaka bina taşıyıcı sistemi dikkatle incelenmeli, bina için doğru güçlendirme tekniği seçilmelidir. Tüm bu işlemlerden sonra bina güçlendirme projesi hazırlanır. Sonrasında ise binaya uygun olacak biçimde kolonların güçlendirilmesi yöntemi seçilir. Bina incelenmeden nasıl bir işlemin uygulanması gerektiği ortaya çıkmaz.

Kolon Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Deprem konusunda önlem almak ülkemizde çok önemli bir konudur. Depremlerin sıklaşması ile birlikte bu önlemler her geçen sene artış gösterir hale gelmiştir. Bu anlamda yapılan işlemlerden birisi de kolon güçlendirme işlemleridir. Bu işlem eski, depreme dayanıksız kolonlara sahip binalar için tercih edilir. Eksik ve zamanla kullanım ömrünü yitirmiş kolonlara taşıyıcı sistem durumuna göre betonarme, çelik mantolama ya da karbon fiber uygulaması yapılır. Bu sayede taşıyıcı kolonların dayanıklılık seviyeleri arttırmış olacaktır.

Öncelikle evin kolonlarında karot ile numune alınır ve bina beton dayanımı belirlenir.  Sonrasında kolonun desteğe ihtiyacı olup olmadığına karar verilir. İşlem esnasında betonarme ya da çelik manto kullanılabilir. Bu kullanım şekline karar verebilmek için binanın doğru biçimde incelenmesi, statik hesaplamaların yapılması gereklidir. Sonrasında ise güçlendirilecek kolon için bina güçlendirme projesi çizilip maliyet hesaplaması yapılır. Tüm bu işlemlerden sonra kolon güçlendirme uygulaması yapılır. Güçlendirme işlemlerinin aksatılmaması çok önemli bir konudur, mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kolon Güçlendirme

Kolon Güçlendirme Maliyeti Ne Kadardır?

Binalarla ilgili işlemlerde her işlem için farklı bir bütçe çıkartılır. Bu durum yapılan işlem ile doğrudan ilgilidir. Kolon güçlendirme işleminin fiyatı da merak edilen konulardan birisidir. Bu aşamada tek bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Her yapının ihtiyacı olan çalışmalar farklı olabilir. Bazı binalar çok daha hasarlı veya dayanımı daha düşük olabilir, bu durumda daha fazla işlem yapılması gerekebilir. Bu da güçlendirme maliyetini arttıracaktır.

Diğer açıdan çok hasarı olmayan veya dayanımı iyi olan binaların bina güçlendirme fiyatı da diğerlerinden farklı olacaktır. Bu nedenle öncelikle binada gerekli incelemeler ile teknik tespitlerin yapılması, bina güçlendirme projesinin hazırlanıp sonrasında da maliyet çıkarılması doğru olacaktır.