Kentsel Dönüşüm Nedir

Kentsel Dönüşüm Nedir ?

Kentsel dönüşüm, son zamanlarda Türkiye’de herkesin yakından ilgilendiği ve gündemine aldığı konulardan birisi, peki kentsel dönüşüm nedir? Kentsel dönüşüm, şehirde afet riski içinde olan alanların tespit edilmesi ve bu alanlar yerine daha sağlam bir yaşam alanı oluşturulmasıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca çıkarılan kentsel dönüşüm yasası altında, eski ve hasarlı yapı ve alanlar devlet teşvikleri ile dönüştürülmektedir.

Kentsel dönüşümde amaç, eski ve dayanıksız olan binaların yerine daha güvenilir yaşam alanları yaratmaktır. Uzman ekimizle birlikte depreme dayanıksız, risk taşıyan evinizi, binanızı ya da iş yerinizi kentsel dönüşüm kapsamında yeniliyoruz.

Kentsel dönüşüm yasasının sağladığı kredi ve kira desteğiyle binanızı yenilemek istediğinizde uğraşmanız gereken çok fazla işlem oluyor. Bu noktada yapılması gereken işleri firmamız sizler için organize ediyor. Bu süreçte, aklınızdaki kentsel dönüşüm nedir ? sorusuna en detaylı şekilde yanıt veriyoruz. Ayrıca eviniz için riskli yapı tespit hazırlamasının yanı sıra bina güçlendirme ya da kentsel dönüşüm konusunda bize güvenebilir ve odağınızı hayatınızın diğer alanlarına verebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Nedir

 

HİZMET ALMAK VE DETAYLI BİLGİ İÇİN…

Kentsel Dönüşüm Amacı Nedir?

Kentsel dönüşüm nedir ? sorusundan sonra en çok merak edilen kentsel dönüşüm amacı nedir? sorusudur. En önemli amacı başta deprem olmak üzere tüm doğal afetlere karşı dayanıklı yapılar oluşturmaktır. Ekonomik ömürlerini tamamlayan, riskli ve hasarlı binalar yerine güvenli ve yaşanabilir alanlar sunmaktır. Bu amaçlara hizmet eden kentsel dönüşüm sürecini en kolay hale getirmek için hizmet sunuyoruz.

Peki, kentsel dönüşüm sorgulama nasıl yapılır? Bakanlık web sayfası, e devlet veya Büyükşehir Belediyesi’ne ait kentsel dönüşüm sorgulamasıyla ilgili sayfaya girerek yapılır. TC. kimlik numarası, ilçe, ada ve parsel gibi konut bilgilerinizle bu alanda sorgulama yapabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Süreci

Kendi isteğinizle binanızı, evinizi ya da iş yerinizi kentsel dönüşüm yasası kapsamında daha dayanıklı alanlara dönüştürmek mümkün. Daha dayanıklı olan binanız sizlere yaşanabilir, güvenli bir alan sunar. Kentsel dönüşüm nedir ? sorusunun cevabı ile Kentsel dönüşüm sürecinin nasıl işleyeceğini sizler için sırasıyla özetledik. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans sahibi firmamız, uzman ekibimizle birlikte tüm süreç boyunca sizlerin yanınızda olacağımız bir hizmet sunuyoruz.

İlk adım Tapu Müdürlüğü ya da Belediye İmar Müdürlüğü’ne başvurarak binanızın mimari ve statik projelerini talep etmektir. Daha sonra Bina Deprem Risk Raporu alabilmek için sitemizde belirtilen gerekli evraklarla birlikte yetkili kuruluşumuza başvuru yapılır. Binanızın taşıyıcı kolonlarından karot numunesi alınır. Böylelikle bina beton dayanımı ölçülür. Devamında bina rölövesi çizilir ve taşıyıcı kolonlarında demir tespiti yapılır. Ardından zemin etüd raporu hazırlanarak statik ve deprem analizleri yapılır.

Yapacağımız bu teknik incelemeler sonucunda Deprem Risk Raporu hazırlanır ve onay için idareye gönderilir. Rapor sonucu bina riskli çıkarsa İdare’ nin Tapu Müdürlüğü’ ne yazmış olduğu yazı ile binanızın tapu kütüğüne riskli yapı şerhi koyulur. Onaylanan rapora 15 gün içerisinde hak sahipleri tarafından itirazda edilebilir. İtiraz sonucunda komisyon tarafından bu itiraz incelenir. Sonucunda bina sahipleri ortak bir karara vararak binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesine yönelik anlaşma sağlarlar.

Binanızın riskli olduğu durumda 60 gün içerisinde bina maliklerinin 2/3 çoğunluğuyla Bina Ortak Karar Protokolü hazırlanarak imzalanır. Bu protokol binanın nasıl, ne zaman ve ne şekilde yaptırılacağı gibi önemli bilgileri içerir. Bu protokol idareye sunulur. Bu çalışma için bir müteahhit şirketi bulunur ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.

Bankalara kentsel dönüşüm kredisi, idareye kentsel dönüşüm kira yardımı alabilmek için talepte bulunulur. Bu yardımlardan sadece biri kullanılabilir. Kat malikleri ve inşaat şirketi arasındaki sözleşmeden sonra inşaata başlanır. Bina tamamlandıktan sonra ise belediyeden iskanlı tapularınız alınır.

Kentsel Dönüşüm Nedir

Kentsel Dönüşümde Riskli Yapı Tespiti

Bakanlıktan ruhsat almış olan risk tespit kuruluşları tarafından riskli yapı tespit edilir. Yönetmeliğe göre, binanın ekonomik ömrü tamamlanmışsa ve bina depremde hasar alma riski taşıyorsa riskli şeklinde kabul edilir. Kanuni temsilciler ya da yapı malikleri bu tespiti gerçekleştirebilir.

Tespitin sonucu idareye ya da Bakanlığa bildirilir. Bakanlık ve Belediye Mal sahiplerinden binaları için risk yapı tespitinin yapılarak bina riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasını resen isteyebilir. Biz de firmamız olarak riskli olduğu tespit edilmiş evinizi ya da iş yerinizi güvenli yaşam alanlarına dönüştürmede sizlere kaliteli bir hizmet sunuyoruz. Yukarda kentsel dönüşüm denir sorusuna detaylı bilgi vermeye çalıştık diğer detaylar için bizi arayınız.